Oct 29, 2024

Bangunan Warisan

Judul: Bangunan Warisan
Siri Warisan Kita
ISBN: 978-629-7716-15-2
Penulis: M. Azmin Abdullah & Zakaria Sungib
Kod: GB0845
Tebal: 24 ms
Saiz: 17.145cm X 24.13cm
Berat: 0.07kg
Harga: RM10.00/RM12.00

SNOPSIS

Di negara kita, terdapat banyak bangunan yang dijadikan warisan negara. Kebanyakan bangunan ini dikaitkan dengan kepentingan sejarah. Ada antaranya berkaitan dengan sejarah kemerdekaan negara dan pembangunan sesebuah penempatan. Ada juga yang diambil kira kerana nilai seni pada reka bentuknya.

Antaranya Masjid Kampung Laut, Masjd Ubudiah Kuala Kangsar, Masjid Jamek Kuala Lumpur, Bangunan Sultan Abdul Samad, Stadium Merdeka, Stesen Keretapi Tanah Melayu, Masjid Negara Kuala Lumpur, Muzium Negara, dan lain-lain lagi.






*********************************
𝗜𝗸𝘂𝘁𝗶 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗳𝗼𝗿𝗺 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗮 𝘀𝗼𝘀𝗶𝗮𝗹 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶 𝗜𝗹𝗺𝘂 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗱𝗮𝗽𝗮𝘁𝗸𝗮𝗻
𝗽𝗲𝗿𝗸𝗼𝗻𝗴𝘀𝗶𝗮𝗻 𝗶𝗹𝗺𝘂 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗯𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗳𝗮𝗮𝘁:

𝗝𝗲𝗺𝗽𝘂𝘁 𝘀𝗶𝗻𝗴𝗴𝗮𝗵 𝗸𝗲𝗱𝗮𝗶 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶 𝗜𝗹𝗺𝘂:

********************************

Peralatan Kerja: Menangkap Ikan

Judul: Peralatan Kerja: Menangkap Ikan
Siri Warisan Kita
ISBN: 978-629-7716-12-1
Penulis: M. Azmin Abdullah & Zakaria Sungib
Kod: GB0844
Tebal: 24 ms
Saiz: 17.145cm X 24.13cm
Berat: 0.07kg
Harga: RM10.00/RM12.00

SINOPSIS

Pada zaman dahulu, penduduk yang tinggal di tepi sungai menangkap ikan menggunakan pelbagai peralatan tradisional seperti bubu, jala, lukah, tangguk dan pancing. Manakala penduduk yang tinggal di tepi pantai pula menangkap ikan menggunakan pukat dan jaring.

Ikan kaya dengan protein. Selain dimasak untuk hidangan bersama nasi, ikan juga boleh diproses untuk dijadikan makanan dalam tin, keropok, bebola ikan, ikan kering dan pekasam.






*********************************
𝗜𝗸𝘂𝘁𝗶 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗳𝗼𝗿𝗺 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗮 𝘀𝗼𝘀𝗶𝗮𝗹 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶 𝗜𝗹𝗺𝘂 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗱𝗮𝗽𝗮𝘁𝗸𝗮𝗻
𝗽𝗲𝗿𝗸𝗼𝗻𝗴𝘀𝗶𝗮𝗻 𝗶𝗹𝗺𝘂 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗯𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗳𝗮𝗮𝘁:

𝗝𝗲𝗺𝗽𝘂𝘁 𝘀𝗶𝗻𝗴𝗴𝗮𝗵 𝗸𝗲𝗱𝗮𝗶 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶 𝗜𝗹𝗺𝘂:

********************************

Peralatan Rumah

Judul: Peralatan Rumah
Siri Warisan Kita
ISBN: 978-629-7716-11-4
Penulis: M. Azmin Abdullah & Zakaria Sungib
Kod: GB0843
Tebal: 24 ms
Saiz: 17.145cm X 24.13cm
Berat: 0.07kg
Harga: RM10.00/RM12.00

SINOPSIS

Sebelum ada bekalan elektrik, masyarakat di negara kita menggunakan pelbagai peralatan untuk kemudahan kehidupan seharian. Kebanyakannya direka bentuk dengan begitu cantik sekali. Antaranya seperti pelita ayan, lampu gasolin, seterika arang, timba, pelbagai jenis pasu, tikar buluh, tikar rotan dan tikar mengkuang.

Pada hari ini, ada antara peralatan tersebut masih digunakan. Ada yang dijadikan sebagai barang perhiasan kerana keunikannya. Ada juga yang dijual sebagai barangan cenderamata kepada para pelancong.






*********************************
𝗜𝗸𝘂𝘁𝗶 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗳𝗼𝗿𝗺 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗮 𝘀𝗼𝘀𝗶𝗮𝗹 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶 𝗜𝗹𝗺𝘂 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗱𝗮𝗽𝗮𝘁𝗸𝗮𝗻
𝗽𝗲𝗿𝗸𝗼𝗻𝗴𝘀𝗶𝗮𝗻 𝗶𝗹𝗺𝘂 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗯𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗳𝗮𝗮𝘁:

𝗝𝗲𝗺𝗽𝘂𝘁 𝘀𝗶𝗻𝗴𝗴𝗮𝗵 𝗸𝗲𝗱𝗮𝗶 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶 𝗜𝗹𝗺𝘂:

********************************



Kuih-Muih Tradisional

Judul: Kuih-Muih Tradisional
Siri Warisan Kita
ISBN: 978-629-7716-10-7
Penulis: M. Azmin Abdullah & Zakaria Sungib
Kod: GB0842
Tebal: 24 ms
Saiz: 17.145cm X 24.13cm
Berat: 0.07kg
Harga: RM10.00/RM12.00

SINOPSIS
Tidak lengkap hidangan dalam sesebuah majlis keramaian jika tiada kuih-muih. Lebih istimewa lagi jika dapat dihidang kuih-muih tradisional seperti kuih koci, serimuka, kuih keria, kuih lapis, pulut udang,  dan lain-lain lagi.

Kuih-muih tradisional ini mempunyai nama yang tersendiri, yang biasanya diberi mengikut bentuk, warna dan rasanya. Kuih-muih ini boleh juga dihidang sewaktu sarapan dan minum petang. 






*********************************
𝗜𝗸𝘂𝘁𝗶 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗳𝗼𝗿𝗺 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗮 𝘀𝗼𝘀𝗶𝗮𝗹 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶 𝗜𝗹𝗺𝘂 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗱𝗮𝗽𝗮𝘁𝗸𝗮𝗻
𝗽𝗲𝗿𝗸𝗼𝗻𝗴𝘀𝗶𝗮𝗻 𝗶𝗹𝗺𝘂 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗯𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗳𝗮𝗮𝘁:

𝗝𝗲𝗺𝗽𝘂𝘁 𝘀𝗶𝗻𝗴𝗴𝗮𝗵 𝗸𝗲𝗱𝗮𝗶 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶 𝗜𝗹𝗺𝘂:

********************************



Makanan Tradisional

Judul: Makanan Tradisional
Siri Warisan Kita
ISBN: 978-629-7716-09-1
Penulis: M. Azmin Abdullah & Zakaria Sungib
Kod: GB0841
Tebal: 24 ms
Saiz: 17.145cm X 24.13cm
Berat: 0.07kg
Harga: RM10.00/RM12.00

SINOPSIS

Negara kita, Malaysia kaya dengan kepelbagaian makanan tradisional setiap bangsanya yang tersendiri. Masyarakat Melayu khususnya, turut mempunyai makanan tradisional yang unik dan istimewa.

Antara makanan tradisional yang terkenal ialah nasi dagang, nasi kerabu, nasi minyak, nasi lemak, pulut kuning, ketupat dan lemang. Ia bukan sahaja berkaitan jenis makanannya, tetapi juga tentang penyediaan bahan dan cara menghidangnya. Cantik dipandang, sedap dimakan.